theater oersprong oh laat mij dansen

 

Stichting OerSprong:

 

Marion Gerverdinck en Harriët Bergsma ontmoetten elkaar in 1994 voor het eerst. Het was Harriet die het Indische in Marion zag. En dat bleek het begin van een langdurige samenwerking.

Toeval wilde dat ze dezelfde opleiding hadden genoten,  en allebei al langer met de gedachte speelden een eigen  theaterstuk te maken cq te spelen.

Beiden zijn ze  tweede generatie-kinderen, dwz  beiden afkomstig uit een Indisch gezin, waarbij  één van de ouders in het Jappenkamp heeft gezeten.

Ze hebben allebei de Hogeschool voor de Kunsten, afdeling Drama, afgerond.

Ze zijn samen tot de oprichting van Stichting OerSprong gekomen met als doel het Indische, het theatrale en het therapeutische bij elkaar te brengen, combinatie van  ‘lering ende vermaeck'.

Harriët volgde na haar opleiding in Utrecht de academie voor beeldende kunst (AKI) te Enschede.

Marion studeerde na haar drama opleiding klinische psychologie aan de Rijks Universiteit Utrecht.

Naast jaren van lesgeven, en een therapiepraktijk, zijn ze zowel acterend als regisserend actief.

In 1997 presenteerden ze  hun eerste stuk “Ach Indo, …”

Hiermee zijn ze ruim twintig keer opgetreden door het  land. In dit stuk  ging het vooral over twee verschillende Indische gezinnen en de effecten op de tweede generatie.

In 2002 hebben brachten ze  hun tweede stuk “Voor God en Vaderland”, op de planken.   Het stuk ging over het  leven van een KNIL-militair.

Hier wordt een vrouw belicht vanuit de verschillende levensperspectieven: haar geboorte, haar gezinssituatie, haar (gedrag in haar) jeugd, haar rol als dochter, zus, moeder, echtgenote (enz.)

Daarnaast schrijft

Marion al jaren gedichten en heeft zij een aantal jaren de maandelijkse expositie bij galerie Tria van Louk van Kooten en Maria Hofer met toegesneden gedichten opgeluisterd

Legetøj og BørnetøjTurtle